Felvételi / Jelentkezés

Felvételi / Jelentkezés

Kedves frissen felvett Gólya!

Először is a szívből gratulálunk a sikeres felvételidhez, örülünk neki, hogy már Te is a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) hallgatója vagy!

A KJK-s hallgatók a Baross Gábor Kollégiumban, azaz általunk csak Baross Palotaként emlegetett épületben laknak. Ha Te is szeretnél kollégista lenni, akkor kérlek figyelmesen olvasd végig a sok-sok fontos információt tartalmazó alábbi sorokat és csináld meg a jelentkezéshez szükséges teendőket.

Kollégiumi férőhely pályázat

A kollégiumi elhelyezés minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató által igényelhető, pályázat útján odaítélt juttatás.

A pályázat fél évre szól, elbírálása alapesetben a hallgatók szociális helyzete, tanulmányi eredménye, valamint közösségi tevékenysége alapján történik.

Azon elsőéves hallgatóknál, akik először létesítenek jogviszonyt a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karral, a felvételi rangsorolás a tanulmányi eredmény (felvételi pontszám) és a szociális helyzet alapján történik. A férőhelyek 85%-a kizárólag szociális helyzet alapján nyerhető el. A férőhelyek fennmaradó 15 %-a tanulmányi alapon kerül kiosztásra.
A második félévtől az előző félév(ek) tanulmányi eredményei sokkal nagyobb százalékban fognak beszámítani a felvételinél, így amennyiben jól tanulsz, az első félévesnél már sokkal nagyobb esélyed lesz szociális pontok nélkül is bekerülni tanulmányi, vagy esetleg tanulmányi-közösségi alapon a Baross Gábor Kollégiumba.

A Kollégiumi Felvételi Szabályzatot valamit a kollégiumi Házirendet a Hallgatói Képviselet honlapján, a kozlekkar.hu oldalon találhatod meg, illetve ezen a linken közvetlenül elérheted.

Kollégiumi férőhely pályázat leadása

Jelentkezned kell a Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszerben, a kefir.bme.hu oldalon, ahova a BME címtár azonosítóddal tudsz belépni. Címtár azonosítót a hivatalos, e-mailben kézbesített értesítődben kapott Neptun kódoddal tudsz létrehozni a login.bme.hu oldalon. Majd miután a címtár azonosítóddal beléptél a  KEFIR rendszerbe, ott ki kell töltened a profilodat. Ezután nyisd meg a KJK-s gólyáknak szóló űrlapot, és az ott lévő mezőket értelemszerűen töltsd ki a megadott határidőig, mert ezután nem lehet jelentkezni és csak azon hallgatók kaphatnak férőhelyet, akik leadták a jelentkezésüket. Ezzel a pályázattal leadtad az igénylésedet a férőhelyre, melyet majd a Hallgatói Képviselet bírál el.

Ezen kívül fontos tudni, hogy lehetőséged van szociális pályázatot leadni, amely erősen ajánlott, ha kollégista szeretnél lenni, hiszen ahogy már írtuk is, az első aktív félévüket megkezdő hallgatók számára fenntartott helyek (kb 60-65 férőhely) 85 %-a szociális alapon kerül kiosztásra. Veszíteni nem veszíthetsz, ha leadod a szociális pályázatot, hiszen ez kollégiumi férőhelyet és szociális támogatást érhet.

A szociális pályázat leadásához a következőket kell tenned:

A mueper.bme.hu oldalra kell belépned, a Műegyetemi Egységes Pályázati és Elbírálási Rendszerbe. Itt tudod feltölteni a pályázatodat, amit ezután elbírálunk és megkapod a szociális helyzeted után járó pontokat, melyek segítségével akár a  kollégiumba is felvételt nyerhetsz.

Javasoljuk, hogy alaposan olvasd el a szociális adatok kitöltése előtt az útmutatókat a fenti honlapon, majd pedig szerezd be a rendszer által kiírt összes igazolást. Az igazolásokat scannelve, hiánytalanul  kell feltölteni a honlapra.

Fontos tudni, hogy a leadott szociális pályázatodat akár negatív pontszámúra is értékelhetik, de ebben az esetben sem kell aggódni, a kollégiumi felvétel szempontjából ez 0 szociális pontnak fog számítani, de ettől függetlenül tanulmányi alapon még mindig versenyben leszel a férőhelyekért!

További fontos dolog, hogy ha adsz le szociális pályázatot, de a Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszerben  a kollégiumi jelentkezésnél nem jelölöd be, hogy a felvételnél kéred a szociális pontjaid figyelembe vételét, akkor azok alapján nem vehetünk fel a kollégiumba! Így ha adsz le szociális pályázatot, akkor mindképp jelöld be ezt a területet, hátrányod nem származhat belőle!

Fontos! Ha határidőn túl adod le a pályázatod, akkor azt nem tudjuk elbírálni, így automatikusan elutasításra kerül a jelentkezésed!

Hogyha kevés pontod lenne, és nem kapsz férőhelyet, akkor várólistára kerülsz, ekkor még mindig van esélyed kolisnak lenni, ha valaki visszamondja az elnyert férőhelyét.

Miután kaptál férőhelyet, érdemes jelentkezned a kollégiumi Facebook-csoportunkba, ami azért hasznos, mert nagyon gyorsan megoldást találhatsz a problémáidra. Ha éppen sajtreszelő kell, vagy csak utolsó utáni segítséget igényelsz valamelyik házi feladatodhoz, itt a helyed!

A fentebb leírtak csak a legfontosabb teendők és információk, ezen kívül bővebben olvashattok akár magáról a kollégiumról, a kollégiumi rendezvényekről, a közéletről  és további érdekes, egyetemmel kapcsolatos dolgokról a Csatlakozó című kiadványban, melyet ezen a linken érhettek el.

Ha esetleg további kérdések merültek volna fel benned, akkor írj e-mailt ezzel kapcsolatban a kollegium@kozlekkar.hu címre.

A Hallgatói Képviselet nevében még egyszer szeretnék gratulálni a sikeres felvételidhez, valamint további sikereket kívánok Neked, itt, a Közlekkaron is!

Gombás Bálint
BME KJK HK Kollégiumi felelős