Szolgáltatások

Szolgáltatások

A kollégiumban 2-3-4 ágyas lakószobák vannak, melyek teljesen bútorozottak, tehát ágy, szekrény, íróasztal található bennük, idén nyáron pedig még az épület legtöbb külső nyílászáróját újakra cserélték, melynek következtében a szobák fényesebbek lettek, és télen a meleg levegő sem szökik a külvilágba. A kollégium gondnokságán lehet kérni takarót és ágyneműt is, de aki a sajátját szeretné használni, természetesen arra is van lehetőség. Minden szobában van egy mosdókagyló és tükör is, ahol akár a reggeli fogmosást, készülődést is le lehet bonyolítani, azonban a folyosókon található több vizesblokk is, gyakran takarított zuhanyzókkal, mosdókagylóval és toalettel. A vizesblokkokban kaptak helyet a mosó- illetve szárítógépek is, annak érdekében, hogy a szennyes ruhát ne kelljen mindig hazavinni. A folyosók végein alakítottak ki szintenként két-két konyhát, ahol villanytűzhely, mosogatótálca és egy viszonylag nagy asztal áll azok rendelkezésére, akik megunják a menzakosztot vagy a környékbeli gyrososok ételeit és főzésre adják a fejüket. Ha valaki szeretné eltenni, lefagyasztani a kaját, megteheti, hiszen a szobákban hűtő is van. Néhány, manapság szinte nélkülözhetetlen – de legalábbis praktikus – berendezést azonban a kollégistáknak kell beszerezni, például mikrohullámú sütőt, vízforralót. Ezeket a tárgyakat érdemes a lakótársakkal együtt megvenni, vagy előzetesen egyeztetni, hátha valakinek van otthon felesleges, ugyanis szobánként egy-egy bőven elég, a többi csak a helyet foglalná, így azonban minimális költségből komfortosabbá tehetjük a lakhelyünket. Minden kollégiumi szobában van internet elérési lehetőség is, mely egy előre meghatározott összegért egész félévre igénybe vehető, a rendszergazdák pedig készségesen segítenek mindennemű probléma esetén. A frissen beköltöző lakóknak már kezdetektől biztosított a net egy darabig, hogy a regisztrációt és a jelentkezést le tudják bonyolítani, illetve a tanulás, kapcsolattartás az otthoniakkal is zökkenő- mentes legyen az első pár hétben. Az épületben állandó (0-24) portaszolgálat, mágneskártyás beléptető-rendszer, néhol biztonsági kamerák próbálják minél hatékonyabban kiszűrni a hívatlan vendégeket. A kollégisták a portástól tudják elkérni a különféle helyiségek kulcsait, valamint a takarításhoz szükséges porszívót. További „szolgáltatásként” említendő meg, hogy a portások igazán szeretnek beszélgetni, így szabad óráinkban akár velük társalogva is elüthetjük az időt.

Ahogy azt már korábban írtuk, a Baross koli a kari hallgatói közösségi élet fellegvára is. Itt kapnak helyet a rendezvények, illetve itt találhatók a hallgatókból szerveződő öntevékeny körök bázisai is, melyek szakmai, hagyományőrző vagy éppen egymást szórakoztató tevékenységeket űznek. A mozgás szerelmesei is könnyedén megtalálhatják a számításaikat, hiszen kollégiumban található külön kondi- és kardióterem, pingpongterem, jól felszerelt sportszertár, illetve lehetőség van kerékpárt bérelni, mindezeket pedig ingyenesen, vagy igen kedvezményes áron vehetik igénybe a lakók. Hogy semmilyen terület ne maradjon lefedetlen, meg kell említeni az alagsorban található szigetelt próbatermet, ahol a zenészek élhetik ki vágyaikat. Érdekesség, hogy ez a helyiség nagy szerepet játszott a csupa volt és jelenlegi kari hallgatókból álló Kisföldalatti zenekar megalakulásában. (A srácok azóta sok kari rendezvényen zenéltek, és egyszer még az EFOTT-on is adtak egy remek hangulatú koncertet a közlekkari hallgatók nagy örömére. – a szerk.) Akik szeretnek kicsit elvonulni, csendben tanulni, azok a tanulószobában vagy a számító- gépteremben sajátíthatják el a tananyagot. A tavaszi-nyári időszakban pedig az utóbbi években megszépült, kuriózumnak számító kollégiumkert ad otthont a természetre, nyugalomra vágyóknak. A kertben található padokon lehet tanulni, beszélgetni, üldögélni, míg a nemrégiben átadott filagória remek helyszínt biztosít baráti összejövetelek, sütögetések lebonyolításához. Ha szeretnéd kikölcsönözni a kollégium valamelyik termét ingyenesen, töltsd ki az alábbi teremigénylőt, és add le a portán.

Első félévben, mivel főleg szociális helyzet alapján történik a felvétel, sokan nem kapnak férőhelyet azok közül, akik szeretnének. Mivel a további félévekben a pontszámítás alapja (néhány apró kivételtől eltekintve) a megszerzett kreditek és közösségi pontok összege, így már csak azért is érdemes jól tanulni és közösségileg aktívnak lenni, hogy az ember bekerüljön a koliba.

Navigáció